Zdrowsze życie dobrego trawienia każdego jogina
Jaka powinna być owa kuchnia?
Ogólnie rzecz ujmując…
Bez pośpiechu, świadoma i zrównoważona, odżywiająca nasze ciało i umysł, jednocześnie dbająca o nasz zdrowszy styl życia, oparty oczywiście na dobrym trawieniu. To jedzenie wewnętrzne zgodne z pragnieniami naszego ciała i umysłu, w harmonii z Naturą.
Matka Natura jest naszą najlepszą nauczycielką. Jej pory roku czyli przemiany doskonale pokazują jak możemy je dostosować do również zmieniających się potrzeb naszego ciała i umysłu. Takie odżywienie z pewnością spełni funkcję profilaktyczną dbającą o dobrą kondycję naszego zdrowia.
A jak jest w życiu…
Moje doświadczenia życiowe mocno zachwiały całe trawienie sprawiając, iż stało się ono wyjątkowo wrażliwe. To te trudności zmieniły całkowicie moje podejście do jedzenia, jednocześnie przebudziły moje uśpione pasje do matki Natury. Świadome i odżywcze regularne jedzenie w postaci ciepłego rodzinnego śniadania, słodkiej chwili relaksu, ciepłego obiadu, rozgrzewającej zupy czy sałatki na kolacje dbają o moją energię, trawienie i cały mój rytm dnia.
Coś więcej o moim świadomym i odżywczym odżywianiu...
Dbam o to, aby było zrównoważone i sezonowe, uczę się także ich pięciu przemian. Jest bez glutenu (od prawie dwóch lat), z większą ilością ziemniaków, kasz, płatków owsianych, chlebka ziarnistego, dużą ilością warzyw i owoców oraz ziół, minimalną ilością mięsa, większą ilością zup kremów, tłuszczy w których króluje masło ghee i olej z ostropestu, zawiera także z większą ilość świeżych jajek od wiejskich szczęśliwych kur, małą ilością prawdziwego mleka ale za to większą ilością domowych jogurtów oraz zdrowych słodkości, które sama piekę. Oczywiście do tego codzienna odpowiednia ilość wody źródlanej od Czesia.
Poranna chwila zapomnienia w towarzystwie dobrej kawy z czekoladą, a popołudniowa z filiżanką herbaty zielonej-goździkowej to mój relaks.
Przygotowanie posiłków, przetwarzanie żywności w trosce o moje jelita i trawienie, a także zdrowie moje rodziny stało się moją pasją. Zatem nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!
Droga joginko jeśli zmagasz się z dolegliwościami trawiennymi , to zapewne wiesz, iż joga może Ci pięknie zadbać o harmonię trawienia. Każda praktyka wypełniona intencją to spokojniejszy umysł, odprężone ciało, złapany dystans do codzienności. Oczywiście jednocześnie wyciszony układ nerwowy czyli wyciszony układ trawienny. Twoje trawienie odpoczywa czyli prawidłowo trawi!
Jeśli pragniesz zaprosić zioła do swojej codzienności w prosty i zrozumiały sposób to zapraszam Cię do mojej podróży fitoterapeutyczno-funkcjonalnej z książką Bieszczadzka Kuchnia, jej części drugiej Zdrowie z Natury.
Po jej przeczytaniu zrobienie pysznego odżywczego śniadania, syropu, powidła, sałatki czy nawet octu może stać się Twoją odkrywczą zabawą dbającą o Twoją relację z jedzeniem.
Zadbaj o Twoje zdrowie przez cały rok z Kuchnią Bieszczadzką i jej zdrowiem z Natury
Kliknij i zobacz książkę…
..
O mnie
Joga to moja pasja i styl życia. Prowadząc zajęcia w stylu Vinyasa Joga, Yin Joga, joga powięziowa oraz relaksacje. Poznaj mnie bliżej tutaj…
Kontakt
- +48 791 190 901
- kontakt@monikabulik.pl
- Joga: Sanok, Brzozów, Wzdów
- Studio Jogi i Relaksu Wzdów 227
- Bieszczadzkie Herbarium Relaks, Sanok