Zioła w Kuchni
Ziołowa Przystań w Pędzącym Świecie
Zioła i joga idą w parze!
Moja miłość do ziół i natury trwa od szkoły podstawowej kiedy zafascynowałam się tworzeniem zielników. Towarzyszyły temu długie wycieczki w celu zbierania ziół pod okiem specjalisty. To była druga klasa szkoły podstawowej czyli ponad 30 lat temu. Pamiętam ten czas jakby trwał obecnie kiedy sięgam po zioła robiąc z nich prozdrowotne produkty czy po prostu medytując w ich towarzystwie.
Moje podejście do ziół jest bardzo proste i jednocześnie funkcjonalne. Pokazuję jak można sobie pomóc w konkretnych dolegliwościach oraz jak zadbać o zdrowie aby zadziałać profilaktycznie wzmacniając jego kondycję.
Pasję do ziół i natury, wieloletnie doświadczenie zielarskie przemieniałam w markę Bieszczadzkie Herbarium, która na rynku turystycznym w Bieszczadach, a także w większych miastach w Polsce jest ponad 5 lat. W ofercie znajdziecie najwyższej jakości herbatki ziołowe, ziołowo-owocowe, a także syropy, octy i zdrowe słodycze. W szczególności polecam Wam mojego autorstwa wyjątkowe octy owocowo-ziołowe – to moja niepowtarzalna kolekcja pełna wybornego smaku dla harmonii trawienia…
Bieszczadzkie Herbarium 🍀
Herbatki funkcjonalne, octy 100% naturalne, czekolady gorzkie z ziołami i owocami
Poniżej moje piękne majowe wspomnienie w Dzień Dobry TVN w Arłamowie w którym opowiadałam o tym jak zioła w prosty sposób mogą wzmocnić nas na wiosnę. Nawiasem pisząc bardzo lubię Arłamów, pracowałam w jeszcze starym klimatycznym hotelu ponad 2 lata. To były wyjątkowe czasy. Obecnie w nowym Hotelu Arłamów możecie zakupić produkty Bieszczadzkiego Herbarium, jak i zrelaksować się w towarzystwie herbatki Odprężenie i Nerwy odwiedzając SPA Arłamów.
Zaproś zioła i naturę do swojej codzienności 💜
W postaci ziół – rosnących na łąkach, w lesie czy ogrodzie, owoców –
z drzew i krzewów zarówno tych domowych, jak i bardziej dzikich oraz oczywiście pełnych zdrowia warzyw – najlepiej uprawianych przez nas samych. To co warto zawsze pamiętać…
Zioła, owoce i warzywa, odpowiednio dobrane, dawkowane i przygotowane, mogą zadziałać funkcjonalnie i jednocześnie stać się naszymi naturalnymi lekarstwami.
Taki jest każdy produkt Bieszczadzkiego Herbarium – zioła i owoce, z których powstał są tak dobrane aby wspomogły naszą ogólną kondycję zdrowia albo pomogły w powszechnie występujących dolegliwościach.
Moje podejście do ziół i roślin, dzięki któremu łatwiej jest je zrozumieć i tym samym zaprosić do swojej codzienności…
To książka, która pomoże Ci wprowadzić naturę oraz zioła do Twojego życia, w bardzo prosty sposób. Znajdziesz w niej sześć części poświęconych różnym herbariom, a dokładniej:
Herbarium pierwsze:
Dla Odporności i Wzmocnienia
Herbarium drugie:
Dla Zdrowia Układu Oddechowego
Herbarium trzecie:
Dla Odprężenia i Dobrego Snu
Herbarium czwarte:
Dla Dobrego Trawienia
Herbarium piąte:
Dla Mocnego Serca
Herbarium szóste:
Dla Długowieczności i Urody.
Zdrowsze życie jogina
Jaka powinna być owa kuchnia?
Ogólnie rzecz ujmując…
Bez pośpiechu, świadoma i zrównoważona, odżywiająca nasze ciało i umysł, jednocześnie dbająca o nasz zdrowszy styl życia, oparty oczywiście na dobrym trawieniu. To jedzenie wewnętrzne zgodne z pragnieniami naszego ciała i umysłu, w harmonii z Naturą.
Matka Natura jest naszą najlepszą nauczycielką. Jej pory roku czyli przemiany doskonale pokazują jak możemy je dostosować do również zmieniających się potrzeb naszego ciała i umysłu. Takie odżywienie z pewnością spełni funkcję profilaktyczną dbającą o dobrą kondycję naszego zdrowia.
A jak jest w życiu…
Moje doświadczenia życiowe mocno zachwiały całe trawienie sprawiając, iż stało się ono wyjątkowo wrażliwe. To te trudności zmieniły całkowicie moje podejście do jedzenia, jednocześnie przebudziły moje uśpione pasje do matki Natury. Świadome i odżywcze regularne jedzenie w postaci ciepłego rodzinnego śniadania, słodkiej chwili relaksu, ciepłego obiadu, rozgrzewającej zupy czy sałatki na kolacje dbają o moją energię, trawienie i cały mój rytm dnia.
Coś więcej o moim świadomym i odżywczym odżywianiu…
Dbam o to, aby było zrównoważone i sezonowe, uczę się także ich pięciu przemian. Jest bez glutenu (od prawie dwóch lat), z większą ilością ziemniaków, kasz, płatków owsianych, chlebka ziarnistego, dużą ilością warzyw i owoców oraz ziół, minimalną ilością mięsa, większą ilością zup kremów, tłuszczy w których króluje masło ghee i olej z ostropestu, zawiera także z większą ilość świeżych jajek od wiejskich szczęśliwych kur, małą ilością prawdziwego mleka ale za to większą ilością domowych jogurtów oraz zdrowych słodkości, które sama piekę. Oczywiście do tego codzienna odpowiednia ilość wody źródlanej od Czesia.
Poranna chwila zapomnienia w towarzystwie dobrej kawy z czekoladą, a popołudniowa z filiżanką herbaty zielonej-goździkowej to mój relaks.
Przygotowanie posiłków, przetwarzanie żywności w trosce o moje jelita i trawienie, a także zdrowie moje rodziny stało się moją pasją. Zatem nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!
Zdrowe przepisy - prosto z natury 💚
O mnie
Joga to moja pasja i styl życia. Prowadząc zajęcia w stylu Vinyasa Joga, Yin Joga, joga powięziowa oraz relaksacje. Poznaj mnie bliżej tutaj…
Kontakt
- +48 791 190 901
- kontakt@monikabulik.pl
- Joga: Sanok, Brzozów, Wzdów
- Studio Jogi i Relaksu Wzdów 227
- Bieszczadzkie Herbarium Relaks, Sanok